Faipari mesterfogások

barkácstippek profiktól

Tölgy

admin

Tulajdonságai:

Kocsányos és kocsánytalan tölgy. Gesztes fa, gesztje sárgás-barna, az évek során sötétebb barnára érik. A szíjács világos, frissen fehéres sárga színű és kevéssé ellenálló a rovar és gomba károsítókkal szemben, a felhasznált anyagból célszerű kiejteni. Gyűrűslikacsú fa, mely különösen a flóderes anyagon ad szembetűnő mintázatot. Vastag bélsugarai jól láthatóak, különösen a sugár v. tükrös metszeten szembetűnőek. Rostjai durvák, erőteljesek. Faanyaga kemény, szívós, rugalmas, szilárdsága magas, kopásállósága jó. A gesztfa az időjárás hatásaival szemben viszonylag ellenálló, köszönhetően magas csersav tartalmának. A csersav a fém, ( vas) tárgyakkal reakcióba lép, és feketére színezi a faanyagot az érintkezés helyén.
Felhasználása, megmunkálása:
Padlóburkolatok, parketták, svédpadlók kedvelt alapanyaga. Igényes bútorok, asztalok, székek is készíthetők belőle. Faragott, esztergált tárgyakhoz is használható. A kádár és a furnéripar is gyakran használja. Felületkezeléséhez ( bútorok esetén) nyíltpórusú bevonatok javasoltak. Különleges felületkezelése a meszezés ( meszes tölgy), ahol a pórusokba juttatott anyag fehér „pöttyös” mintázatot ad a felületnek. Szokás még füstöléssel is kezelni, (itt ne a kolbászfüstölőkre gondoljunk, szalmiákszesz gőzével végzik). Pácolása oldószeres és szeszpácokkal javasolt. Ne lepődjünk meg, ha a több órás tölgyfával végzett munka alatt a csersav kezünket barnás-feketére színezi. Ez esetleg citrompótlóval kissé halványítható. Szárítása különös gondosságot igényel. Ha élőnedves anyagot vásárolunk és el akarjuk kerülni a bütürepedéseket, kenjük le bütüjét paraffinos emulzióval ( pl. Mobicer), vagy bármilyen maradék festékkel ( a fehér a legjobb, mert nem melegszik fel annyira a napsütés hatására). Igazán értékes anyag bütüjét be is szegezhetjük kis lécekkel. Az a naptól is védi, és össze is tartja a repedező rostokat. Ideális esetben szárítóba csak légszáraz anyag kerül, ahol különösen kell ügyelni az előírt hőmérsékleti és páratartalmi értékek betartására. Nagyon könnyű túlszárítani, ami aztán később komoly gondok forrása lehet.

Beszerzése:
Legtöbbször szélezetlen fűrészáruként forgalmazzák. Komolyabb méretű rönkből Boules máglyát is szokás készíteni, ahol az egy rönkből vágott anyagot egy máglyába rakják. Ablakgyártáshoz kapható tömbösített alapanyag is, álló évgyűrűs szerkezettel. A hordódonga gyártáshoz kizárólag sugár v. tükrös metszésű anyag használatos, hiszen a bélsugarakon csak így nem folyik ki a bor. Igényes kádárok csak hegyvidéki élőhelyről származó, válogatott alapanyagbók dolgoznak. Sokan mondják, hogy a síkvidéki nedves élőhelyeken termett tölgyből készült hordóban „mocsár ízű” lesz a bor. Furnér, furnérozott forgácslap, rétegelt lemez kapható rajzos („flóderos” v. húrmetszésű), és „csíkos” ( sugár v. tükrös, féltükrös) metszésű is.
Minőségtől függően közepes, ill, magas árfekvésű fa. Fűrészüzemek, fatelepek ált. többféle méretben és minőségben kínálják.

Csertölgy:

Tulajdonságai:
A csertölgy színe vöröses, éretten sötétbarna, ellenállóképessége kicsi, mivel alig tartalmaz csersavat. Szíjácsa világos, fehéres, szélesebb a tölgyénél. A faanyag gyakran álgesztesedik, fagylécesedésre hajlamos ( magas víztartalma miatt). Gyakori a csillagfoltosság, a bélkorhadások. A kitermelt anyag emiatt jelentős százalékban tűzifaként végzi. Rostjai a kocsányos és a kocsánytalan tölgyénél durvábbak, évgyűrűi szélesebbek. Elsősorban rossz adottságú, határ élőhelyeken ültetik, a kavicsos („cseres”) talajon is megél.

Felhasználása, megmunkálása:
Használják parkettának, szalagparketták felső rétegéhez. Ipari rétegelt lemezekhez, vakfurnérokhoz hazánkban is használják. Egyes helyeken bútorhoz is kezdik használni. Épületasztalos célra csekély korhadás elleni ellenállása miatt nem alkalmas. Kiváló tűzifa, de várjuk meg míg jól kiszárad, mert a nyers fa rengeteg vizet tartalmaz.
Beszerzése:
Fűrészüzemekben találhatunk rá, asztalos fűrészáru kereskedések nem igen tarják. Esetleg nagyobb tétel vastag tűzifa közül válogathatunk alapanyagot, melyet felvágunk, vagy felvágatunk.